17
Mar

Glinki w kosmetyce

autor: Lien Ying,  kategoria: Medycyna naturalna   

Glinki to dary natury, których stosowanie w celach upiększających i leczniczych sięga czasów starożytnych. Wzrost zainteresowania bardziej naturalnym sposobem dbania o skórę oraz ostatnie badania naukowe potwierdzające lecznicze i pielęgnacyjne działanie glinek, sprawiły, że ponownie coraz częściej zaczynamy sięgać po tego typu preparaty.

Dla geologa, glinki to skały osadowe formujące się na przestrzeni setek lat, bogate w minerały oraz okruchy substancji organicznych. Barwa glinek zależy od składu mineralnego. Glinki bogate w tlenki żelaza i manganu przybierają barwy od żółtej poprzez czerwoną do brunatnej, pozostałe posiadają barwy szare, zielone, białe lub beżowe.
Bardzo istotnym czynnikiem określającym właściwości glinek jest ich miejsce pochodzenia, którego specyficzny mikroklimat oraz historia procesów geologicznych warunkują niepowtarzalny skład mineralny glinki. Najcenniejsze glinki tworzą się w pobliżu dużych rozlewisk wodnych lub pochodzą ze skamieniałego popiołu wulkanicznego. Niektóre glinki jak Rhassoul lub Glinka bentonitowa wydobywane są tylko z konkretnych miejsc na świecie i nie można ich znaleźć nigdzie indziej.

Dla kosmetologa, glinka to koncentrat substancji mineralnych, o całkowicie naturalnym pochodzeniu. Najlepszej jakości glinki nie są poddawane żadnym obróbkom chemicznym. Jak za starożytnych czasów, tuż po wydobyciu są one suszone na słońcu, a następnie odpowiednio rozdrabniane. Rozwój technologii sprawił, iż w porównaniu z dawnymi czasami, obecnie potrafimy rozdrobnić glinki do delikatnego pyłku o jedwabistym dotyku, co jeszcze bardziej zwiększa przyjemność zastosowania masek na bazie glinek.

Działanie glinek jako składników kosmetycznych:

  • wchłaniają nadmiar łoju
  • zwężają i oczyszczają pory skóry
  • usuwają zanieczyszczenia
  • delikatnie złuszczają
  • mineralizują
  • działają gojąco i łagodząco
  • poprawiają koloryt skóry
  • wygładzają

Zastosowanie glinek w kosmetyce

Glinki stosuje się w kosmetyce do pielęgnacji skóry i ciała w formie masek rozrabianych z wodą, w pudrach do ciała, jako substancje koloryzujące i eksfoliacyjne w naturalnych mydłach, jako składnik soli do kąpieli, jako substancje matujące w kremach i lotionach, w dezodorantach i antyperspirantach jako składniki absorbujące pot, w maskach i szamponach do pielęgnacji włosów.

Podsumowując, glinki to składnik kosmetyczny lubiany za swą naturalność, różnorodność, długi okres ważności (dotyczy glinek w formie proszku) oraz kolorystykę, która dodaje walorów wizualnych podczas zastosowania.

Typ skóry a rodzaj glinki
Skóra tłusta, trądzikowa: glinka bentonitowa, glinka zielona, glinka czerwona, glinka żółta, glinka Fuller’s Earth, glinka Rhassoul
Skóra sucha i delikatna: glinka biała-kaolin, glinka różowa, glinka z kanadyjskiego lodowca

Przegląd różnych typów glinek

  • Glinka bentonitowa
  • Synonimy: Glinka wulkaniczna, Bentonite
    Pochodzenie: USA rejony Wyoming lub Montana
    Postać: szary drobny proszek
    Skład mineralny: siarka, glin, magnez, żelazo, wapń, sód, potas
    Właściwości i zastosowanie: Glinka bentonitowa otrzymywana jest z odpowiednio wiekowego popiołu wulkanicznego, wydobywanego z głębi ziemi. Wydobyte pokłady zastygłego popiołu są suszone na słońcu i następnie odpowiednio rozdrabniane. Składnik ten używany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i chemicznym. Jest na tyle bezpieczna, że poleca się ją także wewnętrznie jako kurację ‘detox’. W kosmetyce, stosowana zewnętrznie - działa wygładzająco, odtłuszczająco, pomaga oczyścić i zwęzić pory skóry. Glinka bentonitowa nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast po zmieszaniu z wodą pęcznieje i nałożona na skórę w postaci maski jak porowata gąbka wchłania nadmiar tłuszczu, nieczystości oraz obumarłe komórki naskórka.

  • Glinka biała
  • <

    Synonimy: Kaolin, Glinka chińska, Glinka porcelanowa
    Pochodzenie: Francja, USA, Chiny
    Postać: biały drobny proszek
    Skład mineralny: kaolinit, krzem, glin, żelazo, magnez, cynk, wapń
    Właściwości i zastosowanie: Nazwa kaolin wywodzi się od nazwy chińskiej góry 'Kao-ling' skąd jak podają historyczne dane wydobyto po raz pierwszy ten rodzaj glinki. Jest to jedna z najdelikatniejszych glinek, o lekkiej konsystencji i jedwabistym dotyku. Polecana jest dla cer delikatnych, wrażliwych, suchych i dojrzałych. Jest na tyle delikatna i bezpieczna, iż stosuje się ją także w pudrach dla niemowląt i dzieci. Stosowana jako maska delikatnie oczyszcza i wygładza, nie wysuszając skóry, działa łagodząco oraz poprawia koloryt skóry.

  • Glinka zielona
  • Synonimy: Illite, Glinka iłowa, French clay green, Glinka morska
    Pochodzenie: Francja, USA
    Postać: zielony drobny proszek
    Skład mineralny: magnez, wapń, potas, krzem, mangan, fosfor, miedź, selen, tlenki żelaza oraz pozostałości materiału roślinnego
    Właściwości i zastosowanie: Glinka zielona najlepszej jakości powinna posiadać wyraźny zielony odcień. Szary lub beżowy kolor glinki sprzedawanej jako zielona świadczą o złej jakości. Przez długi okres czasu była ona wydobywana głównie w rejonach Francji i pomimo, iż obecnie może pochodzić z innych terenów to jednak nazwa ‘glinka francuska’ utrzymała się do dziś. Jest to jedna z najbardziej popularnych w kosmetyce glinek, polecana głównie dla cery tłustej i trądzikowej. Ze względu na silne własności odłuszczające i oczyszczające skórę, nie nadaje się dla cer suchych i delikatnych. Posiada właściwości antyzapalne, gojące, polecana jest na wypryski oraz jako maska o działaniu matującym, oczyszczającym i lekko złuszczającym.

  • Glinka czerwona
  • Synonimy: Czerwony kaolin, French clay red,
    Pochodzenie: Francja
    Postać: czerwony drobny proszek
    Skład: kaolinit, duża ilość żelaza, glin, miedź, kwarc, krzem, glin, magnez, sód, potas
    Właściwości i zastosowanie: Swój czerwony kolor zawdzięcza dużej ilości żelaza oraz miedzi. Jej właściwości absorbujące łój i zanieczyszczenia są łagodniejsze w porównaniu z glinką zieloną, dlatego nadaje się także jako maska dla cer mieszanych w kierunku suchej.

  • Glinka żółta
  • Synonimy: Żółty kaolin, French clay yellow
    Pochodzenie: Francja
    Postać: żółty drobny proszek
    Skład mineralny: kaolinit, duża ilość żelaza, glin, kwarc, krzem, glin, magnez, sód, potas
    Właściwości i zastosowanie: Jej działanie i właściwości są niemal identyczne jak w przypadku glinki czerwonej, różni je głównie kolor. Polecana dla cery tłustej, mieszanej i trądzikowej.

  • Glinka różowa
  • Synonimy: Różowy kaolin, French clay pink
    Pochodzenie: Francja
    Postać: różowy drobny proszek
    Skład mineralny: kwarc, krzem, glin, tlenki żelaza, wapń, magnez, potas
    Właściwości i zastosowanie: Powstaje w wyniku połączenia glinki białej i czerwonej w odpowiednich proporcjach. Taka kompozycja sprawia, iż glinka różowa nie działa tak intensywnie jak glinka czerwona i nadaje się także dla cery mieszanej i suchej.

  • Glinka Rhassoul
  • Synonimy: Ghassoul, Czerwona glinka marokańska, Maroccan lava clay
    Pochodzenie: Maroko
    Postać: brązowo-czerwony drobny proszek
    Skład mineralny: bogata w magnez, krzem, potas, wapń, żelazo, glin, miedź, lit, cynk
    Właściwości i zastosowanie: Jest to glinka wydobywana tylko z jednego miejsca na świecie w kopalniach w paśmie gór Atlas we wschodniej części Maroka. Tradycje zastosowania tej glinki sięgają czasów starożytnych, kiedy zgodnie z arabskim znaczeniem słowa Rhassoul ‘ ta, która czyści’ wykorzystywano ją do mycia włosów i skóry. Glinka Rhassoul polecana jest głównie dla cery tłustej i trądzikowej oraz jako maska oczyszczająco-pielęgnująca do włosów przetłuszczających się. Pomaga w redukcji nadmiernej ilości sebum, działa matująco, odświeżająco, jest polecana przy łuszczeniu się skóry i wypryskach.

  • Glinka ‘Fullers Earth’
  • Synonimy: Multani mitti, Solum fullonum, Glinka wybielająca
    Pochodzenie: Anglia, USA, Indie
    Postać: beżowo-żółty drobny proszek
    Skład mineralny: krzem, tlenki żelaza, glin, magnez, wapń, kryształy szafiru
    Właściwości i zastosowanie: Nazwa glinki nie wiąże się z miejscem pochodzenia, ani rodzajem minerałów, natomiast wywodzi się od oryginalnego zastosowania glinki. Otóż glinka ta była wykorzystywana w dawnych czasach w Anglii do odtłuszczania i oczyszczania wełny owczej. Proces ten określano jako ‘ang. fulling’, zaś słowo ‘ang. earth’ znaczy ziemia, z którą kojarzono glinki. Ta charakterystyczna nazwa glinki utrzymała się do obecnych czasów. Jest to naturalna glinka osadowa, o silnych właściwościach odtłuszczających, polecana dla cery tłustej i trądzikowej. Cechą, która odróżnia glinkę fullers earth od reszty znanych glinek są jej właściwości wybielające. Stosowana w postaci maseczek sprzyja rozjaśnianiu powierzchniowych przebarwień, wyrównuje koloryt skóry, oczyszcza i lekko peelinguje skórę.

  • Glinka z kanadyjskiego lodowca
  • Synonimy: Canadian Glacial clay
    Pochodzenie: wybrzeża Kolumbii Brytyjskiej, Kanada
    Postać: szaro-zielony drobny proszek
    Skład mineralny: potas, magnez, brom, selen, wapń, mała ilość sodu
    Właściwości i zastosowanie: Glinka pochodząca z dziewiczych rejonów północno-zachodniego wybrzeża Kanady, wydobywana z dna Oceanu Spokojnego. Przypomina składem glinkę morską z Morza Martwego, jednak zawiera dużo mniej soli, dzięki temu po wysuszeniu nie musi być przemywana w celu wypłukania nadmiernej ilości sodu i tym samym zachowuje większość cennych minerałów. Odczyn (pH) glinki nie jest tak alkaliczny jak większości glinek i mieści się w zakresie pH 6.5-7.3, co sprawia, że glinka działa delikatnie i nie wysusza skóry.
    Jest to glinka polecana w maseczkach do twarzy do każdego typu cery, nawet delikatnej oraz w postaci okładów na całe ciało.

    Autorką tego artykułu jest: Barbara Kwiatkowska - biotechnolog

    Zobacz podobne wpisy:

    Tagi: ,

    Dodaj komentarz

    Imie (*)
    Mail (*)
    URL
    Komentarz