<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0"
	xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/"
	xmlns:wfw="http://wellformedweb.org/CommentAPI/"
	xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
	xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom"
	xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/"
	xmlns:slash="http://purl.org/rss/1.0/modules/slash/"
	>

<channel>
	<title>Magiczna Kobieta &#187; kosmetyki</title>
	<atom:link href="http://www.magicznakobieta.com/tag/kosmetyki/feed/" rel="self" type="application/rss+xml" />
	<link>http://www.magicznakobieta.com</link>
	<description>szczypta pieprzu, szczypta wanili... abrakadabra czyli cała prawda o Nas</description>
	<lastBuildDate>Mon, 03 Nov 2008 21:36:15 +0000</lastBuildDate>
	<generator>http://wordpress.org/?v=2.9.2</generator>
	<language>en</language>
	<sy:updatePeriod>hourly</sy:updatePeriod>
	<sy:updateFrequency>1</sy:updateFrequency>
			<item>
		<title>Babcina odżywka do włosów</title>
		<link>http://www.magicznakobieta.com/babcina-odzywka-do-wlosow/</link>
		<comments>http://www.magicznakobieta.com/babcina-odzywka-do-wlosow/#comments</comments>
		<pubDate>Thu, 10 Apr 2008 19:04:49 +0000</pubDate>
		<dc:creator>Lien Ying</dc:creator>
				<category><![CDATA[Praktyczne porady]]></category>
		<category><![CDATA[kosmetyki]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://www.magicznakobieta.com/?p=45</guid>
		<description><![CDATA[Jako dziecko każde wakacje spędzałam u dziadków na wsi, gdzie drzewa tuliły do snu, a ptaki umilały poranek. Babcia od zawsze zajmowała się zielarstwem i przynajmniej 2 razy w miesiącu robiła magiczną odżywkę do włosów z pozyskanego soku brzozy i rycyny.
J.
A oto przepis:
Sok z brzozy wymieszany z olejemrycynowym (2 łyżeczki rycyny na szklankę soku) wetrzeć [...]]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[<p>Jako dziecko każde wakacje spędzałam u dziadków na wsi, gdzie drzewa tuliły do snu, a ptaki umilały poranek. Babcia od zawsze zajmowała się zielarstwem i przynajmniej 2 razy w miesiącu robiła magiczną odżywkę do włosów z pozyskanego soku brzozy i rycyny.<br />
J.</p>
<p><strong><em>A oto przepis:</em></strong><br />
Sok z brzozy wymieszany z olejemrycynowym (2 łyżeczki rycyny na szklankę soku) wetrzeć w skórę głowy i we włosy, głowę otulić reęcznikiem i folią na 20 minut, potem umyć głowę. Taka maseczka nadaje włosom piękny połysk, elastyczność, usuwa także łupież.</p>
]]></content:encoded>
			<wfw:commentRss>http://www.magicznakobieta.com/babcina-odzywka-do-wlosow/feed/</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>Glinki w kosmetyce</title>
		<link>http://www.magicznakobieta.com/glinki-w-kosmetyce/</link>
		<comments>http://www.magicznakobieta.com/glinki-w-kosmetyce/#comments</comments>
		<pubDate>Mon, 17 Mar 2008 19:38:43 +0000</pubDate>
		<dc:creator>Lien Ying</dc:creator>
				<category><![CDATA[Medycyna naturalna]]></category>
		<category><![CDATA[glinka]]></category>
		<category><![CDATA[kosmetyki]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://www.magicznakobieta.com/glinki-w-kosmetyce/</guid>
		<description><![CDATA[Glinki to dary natury, których stosowanie w celach upiększających i leczniczych sięga czasów starożytnych. Wzrost zainteresowania bardziej naturalnym sposobem dbania o skórę oraz ostatnie badania naukowe potwierdzające lecznicze i pielęgnacyjne działanie glinek, sprawiły, że ponownie coraz częściej zaczynamy sięgać po tego typu preparaty. 
Dla geologa, glinki to skały osadowe formujące się na przestrzeni setek lat, [...]]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[<p><strong><em>Glinki</em></strong> to dary natury, których stosowanie w celach upiększających i leczniczych sięga czasów starożytnych. Wzrost zainteresowania bardziej naturalnym sposobem dbania o skórę oraz ostatnie badania naukowe potwierdzające lecznicze i pielęgnacyjne działanie glinek, sprawiły, że ponownie coraz częściej zaczynamy sięgać po tego typu preparaty. </p>
<p>Dla geologa, glinki to skały osadowe formujące się na przestrzeni setek lat, bogate w minerały oraz okruchy substancji organicznych. Barwa glinek zależy od składu mineralnego. Glinki bogate w tlenki żelaza i manganu przybierają barwy od żółtej poprzez czerwoną do brunatnej, pozostałe posiadają barwy szare, zielone, białe lub beżowe.<br />
Bardzo istotnym czynnikiem określającym właściwości glinek jest ich miejsce pochodzenia, którego specyficzny mikroklimat oraz historia procesów geologicznych warunkują niepowtarzalny skład mineralny glinki. Najcenniejsze glinki tworzą się w pobliżu dużych rozlewisk wodnych lub pochodzą ze skamieniałego popiołu wulkanicznego. Niektóre glinki jak Rhassoul lub Glinka bentonitowa wydobywane są tylko z konkretnych miejsc na świecie i nie można ich znaleźć nigdzie indziej. <span id="more-26"></span></p>
<p>Dla kosmetologa, glinka to koncentrat substancji mineralnych, o całkowicie naturalnym pochodzeniu. Najlepszej jakości glinki nie są poddawane żadnym obróbkom chemicznym. Jak za starożytnych czasów, tuż po wydobyciu są one suszone na słońcu, a następnie odpowiednio rozdrabniane. Rozwój technologii sprawił, iż w porównaniu z dawnymi czasami, obecnie potrafimy rozdrobnić glinki do delikatnego pyłku o jedwabistym dotyku, co jeszcze bardziej zwiększa przyjemność zastosowania masek na bazie glinek. </p>
<p>Działanie glinek jako składników kosmetycznych: </p>
<ul>
<li>wchłaniają nadmiar łoju</li>
<li>zwężają i oczyszczają pory skóry</li>
<li>usuwają zanieczyszczenia </li>
<li>delikatnie złuszczają</li>
<li>mineralizują</li>
<li>działają gojąco i łagodząco </li>
<li>poprawiają koloryt skóry</li>
<li>wygładzają</li>
</ul>
<p><em>Zastosowanie glinek w kosmetyce </em></p>
<p>Glinki stosuje się w kosmetyce do pielęgnacji skóry i ciała w formie masek rozrabianych z wodą, w pudrach do ciała, jako substancje koloryzujące i eksfoliacyjne w naturalnych mydłach, jako składnik soli do kąpieli, jako substancje matujące w kremach i lotionach, w dezodorantach i antyperspirantach jako składniki absorbujące pot, w maskach i szamponach do pielęgnacji włosów. </p>
<p>Podsumowując, glinki to składnik kosmetyczny lubiany za swą naturalność, różnorodność, długi okres ważności (dotyczy glinek w formie proszku) oraz kolorystykę, która dodaje walorów wizualnych podczas zastosowania. </p>
<p><strong><em>Typ skóry a rodzaj glinki </em></strong><br />
Skóra tłusta, trądzikowa: glinka bentonitowa, glinka zielona, glinka czerwona, glinka żółta, glinka Fuller&#8217;s Earth, glinka Rhassoul<br />
Skóra sucha i delikatna: glinka biała-kaolin, glinka różowa, glinka z kanadyjskiego lodowca </p>
<p><em>Przegląd różnych typów glinek</em></p>
<li>Glinka bentonitowa </li>
<p>Synonimy: Glinka wulkaniczna, Bentonite<br />
Pochodzenie: USA rejony Wyoming lub Montana<br />
Postać: szary drobny proszek<br />
Skład mineralny: siarka, glin, magnez, żelazo, wapń, sód, potas<br />
Właściwości i zastosowanie: Glinka bentonitowa otrzymywana jest z odpowiednio wiekowego popiołu wulkanicznego, wydobywanego z głębi ziemi. Wydobyte pokłady zastygłego popiołu są suszone na słońcu i następnie odpowiednio rozdrabniane. Składnik ten używany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i chemicznym. Jest na tyle bezpieczna, że poleca się ją także wewnętrznie jako kurację &#8216;detox&#8217;. W kosmetyce, stosowana zewnętrznie &#8211; działa wygładzająco, odtłuszczająco, pomaga oczyścić i zwęzić pory skóry. Glinka bentonitowa nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast po zmieszaniu z wodą pęcznieje i nałożona na skórę w postaci maski jak porowata gąbka wchłania nadmiar tłuszczu, nieczystości oraz obumarłe komórki naskórka. </p>
<li>Glinka biała </li>
<p><</p>
<p>Synonimy: Kaolin, Glinka chińska, Glinka porcelanowa<br />
Pochodzenie: Francja, USA, Chiny<br />
Postać: biały drobny proszek<br />
Skład mineralny: kaolinit, krzem, glin, żelazo, magnez, cynk, wapń<br />
Właściwości i zastosowanie: Nazwa kaolin wywodzi się od nazwy chińskiej góry 'Kao-ling' skąd jak podają historyczne dane wydobyto po raz pierwszy ten rodzaj glinki. Jest to jedna z najdelikatniejszych glinek, o lekkiej konsystencji i jedwabistym dotyku. Polecana jest dla cer delikatnych, wrażliwych, suchych i dojrzałych. Jest na tyle delikatna i bezpieczna, iż stosuje się ją także w pudrach dla niemowląt i dzieci. Stosowana jako maska delikatnie oczyszcza i wygładza, nie wysuszając skóry, działa łagodząco oraz poprawia koloryt skóry. </p>
<li>Glinka zielona </li>
<p>Synonimy: Illite, Glinka iłowa, French clay green, Glinka morska<br />
Pochodzenie: Francja, USA<br />
Postać: zielony drobny proszek<br />
Skład mineralny: magnez, wapń, potas, krzem, mangan, fosfor, miedź, selen, tlenki żelaza oraz pozostałości materiału roślinnego<br />
Właściwości i zastosowanie: Glinka zielona najlepszej jakości powinna posiadać wyraźny zielony odcień. Szary lub beżowy kolor glinki sprzedawanej jako zielona świadczą o złej jakości. Przez długi okres czasu była ona wydobywana głównie w rejonach Francji i pomimo, iż obecnie może pochodzić z innych terenów to jednak nazwa &#8216;glinka francuska&#8217; utrzymała się do dziś. Jest to jedna z najbardziej popularnych w kosmetyce glinek, polecana głównie dla cery tłustej i trądzikowej. Ze względu na silne własności odłuszczające i oczyszczające skórę, nie nadaje się dla cer suchych i delikatnych. Posiada właściwości antyzapalne, gojące, polecana jest na wypryski oraz jako maska o działaniu matującym, oczyszczającym i lekko złuszczającym. </p>
<li>Glinka czerwona </li>
<p>Synonimy: Czerwony kaolin, French clay red,<br />
Pochodzenie: Francja<br />
Postać: czerwony drobny proszek<br />
Skład: kaolinit, duża ilość żelaza, glin, miedź, kwarc, krzem, glin, magnez, sód, potas<br />
Właściwości i zastosowanie: Swój czerwony kolor zawdzięcza dużej ilości żelaza oraz miedzi. Jej właściwości absorbujące łój i zanieczyszczenia są łagodniejsze w porównaniu z glinką zieloną, dlatego nadaje się także jako maska dla cer mieszanych w kierunku suchej. </p>
<li>Glinka żółta </li>
<p>Synonimy: Żółty kaolin, French clay yellow<br />
Pochodzenie: Francja<br />
Postać: żółty drobny proszek<br />
Skład mineralny: kaolinit, duża ilość żelaza, glin, kwarc, krzem, glin, magnez, sód, potas<br />
Właściwości i zastosowanie: Jej działanie i właściwości są niemal identyczne jak w przypadku glinki czerwonej, różni je głównie kolor. Polecana dla cery tłustej, mieszanej i trądzikowej. </p>
<li>Glinka różowa </li>
<p>Synonimy: Różowy kaolin, French clay pink<br />
Pochodzenie: Francja<br />
Postać: różowy drobny proszek<br />
Skład mineralny: kwarc, krzem, glin, tlenki żelaza, wapń, magnez, potas<br />
Właściwości i zastosowanie: Powstaje w wyniku połączenia glinki białej i czerwonej w odpowiednich proporcjach. Taka kompozycja sprawia, iż glinka różowa nie działa tak intensywnie jak glinka czerwona i nadaje się także dla cery mieszanej i suchej. </p>
<li>Glinka Rhassoul </li>
<p>Synonimy: Ghassoul, Czerwona glinka marokańska, Maroccan lava clay<br />
Pochodzenie: Maroko<br />
Postać: brązowo-czerwony drobny proszek<br />
Skład mineralny: bogata w magnez, krzem, potas, wapń, żelazo, glin, miedź, lit, cynk<br />
Właściwości i zastosowanie: Jest to glinka wydobywana tylko z jednego miejsca na świecie w kopalniach w paśmie gór Atlas we wschodniej części Maroka. Tradycje zastosowania tej glinki sięgają czasów starożytnych, kiedy zgodnie z arabskim znaczeniem słowa Rhassoul &#8216; ta, która czyści&#8217; wykorzystywano ją do mycia włosów i skóry. Glinka Rhassoul polecana jest głównie dla cery tłustej i trądzikowej oraz jako maska oczyszczająco-pielęgnująca do włosów przetłuszczających się. Pomaga w redukcji nadmiernej ilości sebum, działa matująco, odświeżająco, jest polecana przy łuszczeniu się skóry i wypryskach. </p>
<li>Glinka &#8216;Fullers Earth&#8217; </li>
<p>Synonimy: Multani mitti, Solum fullonum, Glinka wybielająca<br />
Pochodzenie: Anglia, USA, Indie<br />
Postać: beżowo-żółty drobny proszek<br />
Skład mineralny: krzem, tlenki żelaza, glin, magnez, wapń, kryształy szafiru<br />
Właściwości i zastosowanie: Nazwa glinki nie wiąże się z miejscem pochodzenia, ani rodzajem minerałów, natomiast wywodzi się od oryginalnego zastosowania glinki. Otóż glinka ta była wykorzystywana w dawnych czasach w Anglii do odtłuszczania i oczyszczania wełny owczej. Proces ten określano jako &#8216;ang. fulling&#8217;, zaś słowo &#8216;ang. earth&#8217; znaczy ziemia, z którą kojarzono glinki. Ta charakterystyczna nazwa glinki utrzymała się do obecnych czasów. Jest to naturalna glinka osadowa, o silnych właściwościach odtłuszczających, polecana dla cery tłustej i trądzikowej. Cechą, która odróżnia glinkę fullers earth od reszty znanych glinek są jej właściwości wybielające. Stosowana w postaci maseczek sprzyja rozjaśnianiu powierzchniowych przebarwień, wyrównuje koloryt skóry, oczyszcza i lekko peelinguje skórę. </p>
<li>Glinka z kanadyjskiego lodowca </li>
<p>Synonimy: Canadian Glacial clay<br />
Pochodzenie: wybrzeża Kolumbii Brytyjskiej, Kanada<br />
Postać: szaro-zielony drobny proszek<br />
Skład mineralny: potas, magnez, brom, selen, wapń, mała ilość sodu<br />
Właściwości i zastosowanie: Glinka pochodząca z dziewiczych rejonów północno-zachodniego wybrzeża Kanady, wydobywana z dna Oceanu Spokojnego. Przypomina składem glinkę morską z Morza Martwego, jednak zawiera dużo mniej soli, dzięki temu po wysuszeniu nie musi być przemywana w celu wypłukania nadmiernej ilości sodu i tym samym zachowuje większość cennych minerałów. Odczyn (pH) glinki nie jest tak alkaliczny jak większości glinek i mieści się w zakresie pH 6.5-7.3, co sprawia, że glinka działa delikatnie i nie wysusza skóry.<br />
Jest to glinka polecana w maseczkach do twarzy do każdego typu cery, nawet delikatnej oraz w postaci okładów na całe ciało. </p>
<p>Autorką tego artykułu jest: Barbara Kwiatkowska &#8211; biotechnolog</p>
]]></content:encoded>
			<wfw:commentRss>http://www.magicznakobieta.com/glinki-w-kosmetyce/feed/</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
	</channel>
</rss>
